Exploitatievergunning horecabedrijf
Wat is het?
In een exploitatievergunning staan voorwaarden. Deze voorwaarden hebben te maken met overlast, veiligheid en fatsoen. U vraagt een exploitatievergunning aan bij de gemeente als:
- u een horecabedrijf wilt starten of overnemen
- u uw horecabedrijf wilt uitbreiden door een verbouwing
- de rechtsvorm van uw horecabedrijf verandert
- uw horecabedrijf een andere leidinggevende krijgt
- u een terras wilt starten of uw terras wilt uitbreiden
- u met uw horecabedrijf nieuwe activiteiten gaat uitvoeren
Dit geldt voor elk horecabedrijf, ook als u geen alcohol schenkt. Een horecabedrijf is bijvoorbeeld een:
- hotel
- restaurant, café of snackbar
- discotheek
- buurthuis of clubhuis
Wat moet ik doen?
U vraagt een exploitatievergunning aan door het aanvraag formulier volledig in te vullen en alle gevraagde bijlagen en overige gegevens aan te leveren. U dient uw aanvraag uiterlijk 8 weken voor de start of wijziging van de exploitatie van uw horecabedrijf in.
Hoe werkt het?
De aanvraag voor een exploitatievergunning wordt uiterlijk 8 weken voor de start of wijziging van de exploitatie van uw horecabedrijf ingediend. Als u een exploitatievergunning aanvraagt wordt deze op de volgende zaken getoetst:
- Het aanvraagformulier dient volledig ingevuld te zijn;
- Alle gevraagde bijlagen zijn toegevoegd;
- De exploitatie van uw bedrijf past binnen het geldende bestemmingsplan;
- De exploitant en leidinggevende(n) een verklaring omtrent het gedrag (VOG) kunnen overleggen, die uiterlijk 3 maanden voor de datum waarop de vergunningaanvraag is ingediend, is afgegeven;
- De exploitant of leidinggevende(n) heeft/hebben binnen 3 jaar voor de aanvraag geen horecabedrijf geëxploiteerd dat op grond van ernstige vrees voor verstoring van de openbare orde gesloten is geweest;
- De exploitant en/of leidinggevende(n) mogen niet van slecht levensgedrag zijn of onder curatele staan;
- De leidinggevende moet 18 jaar of ouder zijn.
Kosten
Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor de exploitatie van een horecabedrijf als bedoeld in artikel 2:28 van de Algemene Plaatselijke Verordening €176,10
Wat heb ik nodig?
- Een bedrijfs- of ondernemingsplan met informatie over de werkzaamheden, de producten en de mensen voor wie uw horecabedrijf bedoeld is.
- Een huurovereenkomst, eigendomsbewijs of pachtovereenkomst van het pand.
- Een plattegrond van het pand met de ligging, indeling, de verschillende ruimten en de grenzen van het terrein.
- Een kopie van een geldig legitimatiebewijs van alle leidinggevenden die in loondienst zijn.
- Een kopie van de arbeidsovereenkomst van alle leidinggevenden die in loondienst zijn.
- Een ingevuld Bibob-formulier.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met team VVH van de gemeente Harlingen, of via 14 0517 of via info@harlingen.nl.