Vlagprotocol gemeente Harlingen
Voor het uithangen van de Nederlandse vlag is er een vlaginstructie. De vlaginstructie beschrijft hoe en wanneer we de vlag gebruiken. Er is een verschil tussen uitgebreid vlaggen en beperkt vlaggen. Op Koningsdag en op de verjaardagen van de leden van de koninklijke familie hangen we de vlag met oranje wimpel uit.
Uitgebreid vlaggen
De vlaginstructie maakt onderscheid tussen:
- Uitgebreid vlaggen (UV): vanaf alle rijksgebouwen en bij alle gebouwen van de gemeente Harlingen hangt de vlag uit.
- Beperkt vlaggen (BV): alleen vanaf de hoofdgebouwen. In de gemeente Harlingen wordt alleen de vlag voor het stadhuis gehesen.
Wanneer hangen we de vlaggen uit ?
Het uitsteken van de vlag gebeurt in principe op onderstaande dagen. Als deze dag op een zondag of op een algemeen erkende christelijke feestdag valt, dan geldt de datum tussen haakjes.
- 31 januari (1 februari) - Verjaardag van Prinses Beatrix
- 27 april (26 april) - Koningsdag, verjaardag van Koning Willem-Alexander
- 4 mei - Nationale dodenherdenking, halfstok vanaf 18.00 uur tot zonsondergang
- 5 mei - Nationale Bevrijdingsdag
- 17 mei (18 mei) - Verjaardag van Koningin Máxima
- 15 augustus (16 augustus) - Formeel einde Tweede Wereldoorlog
- 7 december (8 december) - Verjaardag van de Prinses van Oranje
- 15 december (16 december) - Koninkrijksdag
Overige bijzondere gelegenheden
Sinds enige jaren is het een goed gebruik om op speciale dagen een vlag uit te steken voor het stadhuis. Er wordt dan beperkt gevlagd, dit is in ieder geval van toepassing op:
- 17 april Bevrijding van Harlingen
- 2e zaterdag in april opening Bruine Zeilvaart
- Lintjesregen in april met de Nederlandse vlag op de dag van uitreiken. Dit valt op de laatste werkdag voor de verjaardag van de koning
- Laatste zaterdag in juni Veteranendag, met de veteranenvlag
- Juni feestweek Harlingen
- Eind augustus/begin september Visserijdagen Harlingen
- Laatste zaterdag in september Veteranendag Harlingen
- 11 oktober Coming Out Day, met de Regenboogvlag
Er kunnen andere protocollen zoals het rouwprotocol zijn die vragen om vlagmomenten. Het college van B&W neemt hierover een besluit. In uitzonderlijke gevallen kan er op andere momenten dan hiervoor genoemd gevlagd worden.
Bijzondere vlaginstructie
Zijn er bijzondere gebeurtenissen in het Koninklijk Huis, zoals een geboorte, huwelijk of overlijden? Dan kan de minister-president een speciale vlaginstructie uitgeven. Dit kan de minister-president ook doen bij bijzondere gelegenheden, bijvoorbeeld om slachtoffers te herdenken van een(inter)nationale ramp.
Protocol bij het uithangen van de vlag
Een aantal gebruiken en regels geldt bij het uithangen van de nationale vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat de vlag niet hangt tussen zonsondergang en zonsopkomst. Blijft de vlag ’s nachts wel hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.
Buitenlandse, provinciale en gemeentelijke vlaggen
Bij officiële bezoeken waarbij het college van burgemeester en wethouders betrokken is, hangt de gemeente Harlingen (afhankelijk van de delegatie) een buitenlandse, provinciale en/of gemeentelijke vlag uit voor het stadhuis. Hierbij geldt het volgende protocol:
- Als twee of meer vlaggen worden gehesen, moeten deze even groot zijn en op gelijke hoogte hangen. Bij twee vlaggen is de ereplaats rechts, gerekend met de rug naar de vlaggen.
- Bij drie vlaggen moet de Nederlandse vlag in het midden hangen. Komen de provinciale en de gemeentelijke vlag naast de Nederlandse vlag? Dan is de opstelling: gemeentelijke vlag links, Nederlandse vlag midden, provinciale vlag rechts. Alleen als het een gemeentelijke aangelegenheid is, moet de gemeentevlag rechts. Worden ook vlaggen van andere landen gehesen? Dan bepaalt de eerste letter van de landnamen in de Franse taal de volgorde.