Koninklijke Erepenning
Wat is het?
Een Koninklijke Erepenning is een onderscheiding voor verenigingen en instellingen. De Koninklijke Erepenning kunt u krijgen bij de viering van een bijzonder jubileum. U vraagt de Koninklijke Erepenning aan bij de gemeente. De koning wijst de Koninklijke Erepenning toe.
Hoe werkt het?
Alleen een vereniging of instelling die minimaal 50 jaar bestaat kan een Koninklijke Erepenning krijgen. De Koninklijke Erepenning wordt uitgereikt bij de viering van het 50-jarig bestaan. Of bij een volgende 25 jaar (bijvoorbeeld bij het 75- of 100-jarig bestaan). In zeer bijzondere gevallen is een uitzondering mogelijk. Een bond of overkoepelende organisatie kan de Koninklijke Erepenning niet krijgen.
Op de website van Het Koninklijk Huis leest u wat de eisen zijn de Koninklijke Erepenning te krijgen.
De Koninklijke Erepenning is iets anders dan het predicaat 'Koninklijk'. Een vereniging of instelling met de Koninklijke Erepenning mag zich dan ook niet 'Koninklijk' noemen.
Wat moet ik doen?
Vraag de erepenning aan bij de gemeente waar uw vereniging of instelling statutair gevestigd is. Leg duidelijk uit waarom u vindt dat uw vereniging of instelling de erepenning verdient. Geef in uw verzoek ook informatie over de ontstaansgeschiedenis, het doel van de vereniging en de soort activiteiten. Lever ook de volgende gegevens aan:
- Bewijs van oprichting;
- Statuten;
- Actueel overzicht van de financiën;
- Ledenlijst;
- Overzicht bestuurssamenstelling;
- Overzicht van ontplooide activiteiten in de afgelopen jaren.
Dien uw verzoek minimaal 6 maanden voor de gewenste datum van uitreiking in. U krijgt vanzelf bericht of de Koninklijke Erepenning wordt toegekend.
Wat heb ik nodig?
- bewijs van oprichting
- statuten
- overzicht van de financiën
- ledenlijst
- lijst van bestuursleden
- overzicht van activiteiten in de afgelopen jaren
Extra informatie
De Koninklijke Erepenning is iets anders dan het predicaat 'Koninklijk'. Een vereniging of instelling met de Koninklijke Erepenning mag zich niet 'Koninklijk' noemen.