Onderzoek naar duurzame toekomst chartervloot in Harlingen

Harlingen, de grootste charterhaven van Nederland, met ongeveer 70 historische schepen. De chartervloot speelt niet alleen een belangrijke rol in het aantrekken van toeristen naar de regio, maar toont ook de rijke geschiedenis van het maritieme erfgoed. Het is van groot belang dat dit erfgoed behouden blijft voor de toekomst. Om de chartervloot te beschermen, ondersteunt de gemeente Harlingen het project Rendabele Chartervloot met een subsidie vanuit de Regio Deal Noardwest-Fryslân.

Een mijlpaal voor Harlingen

Binnen het project Rendabele Chartervloot bundelen de Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen (VBZH) en de stichting Maritieme Erfgoed Alliantie hun krachten. Het doel is om advies te geven over hoe de schepen rendabel, duurzaam en praktisch in stand kunnen worden gehouden.

De Maritieme Erfgoed Alliantie richt binnen het project een platform op dat eigenaren van historische schepen ondersteunt. Schippers krijgen praktische handvatten om beter in te spelen op de wensen van toeristen en om het verhaal van het erfgoed aan een breder publiek te vertellen. Het project biedt daarnaast kansen om samenwerkingen aan te gaan met andere ondernemers.

Met de hulp van vier schipper-eigenaren

Het project is eind 2024 gestart. In de eerste fase werken vier schipper-eigenaren mee aan een pilot. Zij onderzoeken hoe de historische chartervaart toekomstbestendig gemaakt kan worden.
Wethouder Paul Schoute: “Dit project laat zien hoe samenwerking en innovatie bijdragen aan het behoud van ons maritieme erfgoed. We willen dit erfgoed niet alleen veiligstellen, maar ook blijven delen met toeristen en inwoners, zodat het maritieme verhaal van Harlingen nog generaties lang kan worden verteld. Hiermee hopen we een inspirerend voorbeeld te zijn voor andere regio’s."

Subsidie vanuit de Regio Deal

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Regio Deal Noardwest-Fryslân. De gemeente Harlingen heeft het initiatief opgepakt en samen met de initiatiefnemers vormgegeven. Daarbij heeft zij de Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen (VBZH) bij het project betrokken en de subsidieaanvraag ingediend en verdedigd, wat heeft geleid tot een bijdrage van €40.000,- voor het project Rendabele Chartervloot.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de Regio Deal Noardwest-Fryslân via LinkedIn om updates te ontvangen over de voortgang van dit project en andere initiatieven.

Van links naar rechts: Paul Schoute (Gemeente Harlingen), Gijs van Hesteren (Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen), Flip Harmsma (Maritieme Erfgoed Alliantie)

Foto: Joachim de Ruijter