FAQ – Openbare Werken Laadpalen

Op deze pagina wordt antwoord gegeven op de veel gestelde vragen op het gebied van Openbare Werken. De gemeente ontvangt dagelijks veel meldingen en vragen. Ons streven is om uw melding binnen zes weken te behandelen en u van antwoord te voorzien. Op deze manier hopen we dat bewoners sneller worden geholpen met hun vraag. De vragen zijn hierbij onderverdeeld in de verschillende categorieën die Openbare Werken omvat. Hieronder vallen:

Wanneer u een vraag, klacht of opmerking gericht aan de gemeente heeft kunt u via de volgende gegevens contact opnemen:

Ook kunt u een contactformulier invullen op de site van de gemeente waarin u uw vraag, klacht of opmerking mededeelt. Staat uw vraag niet op deze pagina of is uw vraag niet voldoende beantwoord? Heeft u een idee of wilt u een melding doen over een situatie in de gemeente Harlingen? Geef het door aan de gemeente via bovenstaande contactgegevens.
 

Laadpalen

Op deze pagina wordt ingegaan op de veel gestelde vragen rondom laadpalen in de gemeente Harlingen. 

1. Ik wil graag een laadpaal aanvragen. Hoe werkt dat?

Wanneer het laden voor eigenaren van een elektrische auto niet mogelijk is op eigen terrein, verwijzen wij u naar de openbaar toegankelijke laadpalen. Bewoners van de gemeente Harlingen kunnen via www.laadpaalnodig.nl een aanvraag doen voor de aanleg van een openbare laadpaal. Hierbij wordt er gekeken naar eventuele laadpalen in de buurt en nog te realiseren laadpalen. Wanneer er binnen 250 meter van uw woning reeds een laadpaal beschikbaar is/komt, worden er geen palen toegevoegd. 

2. Mag ik vanaf mijn woning een laadkabel over het trottoir leggen naar mijn auto die langs de straat geparkeerd staat?

Nee, dit is niet toegestaan. Een laadkabel die over het trottoir ligt geeft hinder en is een valrisico voor voetgangers en mindervaliden. Hetzelfde geldt voor een kabel met een mat, drempel of een andere constructie eroverheen. De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid in de openbare ruimte en het is daarom niet toegestaan om voorwerpen in de openbare ruimte te plaatsen. 

Daarnaast kan dit leiden tot het ‘claimen’ van een openbare parkeerplaats voor het huis van de eigenaar van de elektrische auto. Omwonenden kunnen daardoor hinder ervaren. De gemeente zet daarom in op het plaatsen van zoveel mogelijk openbare laadpalen. De komende jaren komen er steeds meer laadpalen bij zodat er meestal wel een openbare laadpaal bij u in de buurt beschikbaar. 
 

3. Waar kan ik een storing van een laadpaal melden?

Bij een storing van een laadpunt belt u het storingsnummer dat op de laadpaal staat. Geef bij de melding ook het paalnummer door. Heeft u andere vragen, kijk dan op de website van de laadpaalaanbieder. Dit is eveneens op de laadpaal vermeld. 

4. Ik wil bezwaar maken tegen de komst van een laadpaal. De parkeerdruk in mijn straat is te hoog. Kan dit?

De parkeerdruk in uw straat is geen reden tot afzien van het plaatsen van een laadpaal. De parkeerdruk is hoog op veel plaatsen in de gemeente Harlingen. Wanneer er alleen laadpalen geplaatst worden op punten waar de parkeerdruk laag is, kunnen er niet voldoende laadpalen geplaatst worden. 

Doordat de Rijksoverheid heeft bepaald dat er per 2030 geen nieuwe, door fossiele brandstoffen aangedreven personenauto’s op de markt komen. In de combinatie met het feit dat elektrische auto’s steeds beter betaalbaar worden, verwacht de gemeente een sterke groei in het aantal elektrische auto’s. Om klaar te zijn voor 2030 proberen we alvast te voorzien in de laadpaalbehoefte, om zo tekorten in de toekomst te voorkomen. 
 

5. Ik wil bezwaar maken tegen de komst van een laadpaal. Ik parkeer zelf altijd op deze plek. Kan dit?

Wij begrijpen dat dit voor u vervelend is. Openbare parkeerplaatsen zijn echter voor iedereen. Ze zijn geen privé-eigendom. 

6. Ik wil bezwaar maken tegen de komst van een laadpaal. De laadpaal staat in de weg. Kan dit?

De laadpaal mag niet in de weg staan voor voetgangers. Hier letten wij op bij het plaatsen. De gemeente zorgt ervoor dat er altijd 90 centimeter breedte voor voetgangers overblijft. Is er minder dan 90 centimeter loopruimte over? Dan kunt u contact met ons opnemen via info@harlingen.nl

7. Ik wil bezwaar maken tegen de komst van een laadpaal. De gemeente Harlingen plaatst veel laadpalen. Er zijn nu nog weinig elektrische auto’s. Kan dit?

Elektrische auto’s worden steeds beter betaalbaar. Ook heeft de Rijksoverheid bepaald dat er per 2030 geen nieuwe personenauto’s op de markt mogen komen die door fossiele brandstoffen worden aangedreven. Daarom zijn er meer openbare laadpalen nodig. De gemeente kiest ervoor om niet in 2030 in één keer veel laadpalen te plaatsen, maar dit gespreid te doen. Zo zijn er nu en in de toekomst voldoende laadpalen beschikbaar voor het groeiende aantal elektrische auto’s. Wanneer het gebruik van de laadpaal laag is, kan de gemeente een van de parkeerplaatsen voor het laden toegankelijk maken voor ander gemobiliseerd verkeer door een pijl af te plakken.